Napi valóságshow-val indítja az őszt a Tv2

A Big Brother-t ugyan már nem támasztja fel, de napi egyórás realityt indít a Tv2 ősszel, amelyben hat férfi próbálja megtalálni párját: a tizenkét kiválasztott lány közé pedig beköltöznek az anyósjelöltek is. A Megasztár jelentősen átalakul, de a Tények nem, a csatorna elégedett a hírműsor nézettségével és tartalmával. Liptai Claudia döntését megértették, Majka és Rákóczi Feri újabb feladatot kap Kiss Péter programigazgató szerint. Interjúnk a VV5 indulásának bejelentése előtt készült.
"Mással ellentétben mi híradót adunk, nem bűnügyi magazint" - mondta minap Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, és ezzel egyértelműen a Tények-re célzott. Kíván erre reagálni?
- Teljesen érthető, hogy a konkurencia, ha tartósan vereséget szenved egy műsorsávban, akkor keres valami magyarázatot arra, hogy miért teszi odébb a műsorát. Nem elegáns ezt mondani, mert a Tények minden imidzskutatás szerint nagyon respektált brand, nem mellesleg az ország legnézettebb hírműsora. Az egyik legtudatosabb szerkesztői csapat dolgozik ott, az előző napi nézettségeket percről percre elemzik, levonva a tanulságokat. Egy kereskedelmi tévétől pedig teljesen természetes, hogy olyan témákat adjon, amelyek érdeklik az embereket. Ez a nyilatkozat a "savanyú a szőlő" esete, az pedig, hogy eltette az RTL a hírműsorát, annak beismerése, hogy tartósan kikapott abban a sávban.
A Tények-ben nincs több vér és bűnügy, mint az RTL-es Híradó-ban?
- Nekem nincs erről statisztikám. Ha bűnügyekkel foglalkozunk, azért tesszük, mert ez érdekli a nézőket, ez fontos. Mindenféle hatásvadász elemek alkalmazása nélkül, a törvényt betartva készítjük a Tények-et.
Mi lesz a Tv2 nagy dobása ősszel?
- Napi egyórás valóságshow-t indítunk, ez a Perfect Bride. Ez egy török formátum, bejárta a Közel-Keletet, de ment Olaszországban, illetve a hatalmas piacnak számító Indiában is. A koncepció szerint hat macsó pasi beköltözik egy házba, egy másikba pedig lányok mennek, tizenketten. A cél, hogy párt találjanak maguknak, de itt jön a csavar: a hat férfi édesanyja, a leendő anyós is beköltözik ugyanabba a házba vagy épületszárnyba, ahol a nők laknak, így nagyon komoly szerepük lesz abban, hogy fiuk kivel jöhet össze. A nézők voksolhatnak majd arra, hogy ki a hét anyósa: aki a legtöbb voksot kapja, annak jogában áll elküldeni egy olyan lányt, akit nagyon nem kedvel. De lesz olyan hét is, amikor a legrokonszenvesebb lányra lehet szavazni, akkor ő zárhatja ki a játékból a legundokabb anyóst, természetesen a fiával együtt. Minden héten élő show-műsorban fog eldőlni, hogy kinek kell hazamennie. Azért hiszünk ebben a formátumban, mert sok benne a csavar, és szerintünk nagyon vidám, szerethető valóságshow sok humorral, és persze valós érzelmi drámával is.
Szeptemberben már képernyőn lesz?
- Kiemelt fontosságú műsorunk lesz, és az ősz nagy részében menni fog. Műsorsávot egyelőre még nem árulhatok el.
Ez a reality válasz a Való Világ-ra?
- A mi műsorunk más jellegű, nem trash reality. Habár nem ismerem annyira a török tévés piacot, de kinn 71 százalékkal ment ez a műsor, ami az erejét jelzi. Van olyan ország, ahol délután ment, olyan is, ahol este, főműsoridőben. Ezt nyugodtan nézheti az egész család.
A szereplőket még nem kereste felhívó szpotban a Tv2.
- A válogatás azonban már elindult, de lesznek felhívások is. Egyelőre a direkt casting megy, ilyenkor egy csapat járja a várost, az országot, szórakozóhelyekre is benéznek, és ha olyan karaktert látnak, aki szerintük jól működne egy tévéshow-ban, akkor behívják castingra.
Mi lesz azokkal a macsókkal, akiknek nincs anyja, vagy nem akar szerepelni?
- Azok sajnos nem kerülnek be a műsorba, hiába remek karakterek. Nagyon fontos a reality szempontjából az anya-fiú viszony. A műsor akkor lesz jó, ha hiteles, és a szereplők valóban párt akarnak találni maguknak. Az anyukák egyébként videotelefonon napi rendszerességgel beszámolnak majd a fiuknak arról, hogy mi zajlik a hátuk mögött, melyik lány mit mondott róluk.
A Big Brother feltámasztása fel sem merült?
- Nem hiszek abban, hogy a konkurens reality ellen hasonló dramaturgiára épülő valóságshow-val kellene menni. Ez is napi tartalmat, napi szappanoperát szolgáltat a tévézőknek, de a Perfect Bride-ra nem lehet ráfogni, hogy "ja, ez ugyanaz, mint ami a másik tévén megy."
Mennyire zárt reality ez?
- A munkájukat ezekre a hetekre, hónapokra fel kell, hogy adják, a szereplők idejük nagy részét erre a műsorra szánják. Kimehetnek a házból, elmennek romantikus randira. Volt olyan epizód, ahol az anyukát lepte meg a férje egy vacsorával, limuzinnal ment érte, aranyos volt, ahogy a hatvanéves pár végigcsókolózta az estét.
Mennyibe kerül ez a műsor, és mennyi jön vissza termékelhelyezésből?
- Összeget nem mondanék, de a termékelhelyezésre abszolút nyitottak vagyunk.
Kik lesznek a műsorvezetők?
- Nem dőlt még el, több név van a kalapban, de a páros műsorvezetést preferálnánk. Két ember kell erre a feladatra. Ez komoly, drága műsor, nem valószínű, hogy ismeretlen emberrel próbálkoznánk.
Indul ősszel a hatodik Megasztár is. Miért kellett lecserélni a négy zsűritagot?
- Negyven százalékkal ment a pénteki műsorsávban az előző szezon, de mindenképp frissíteni akartunk. Éreztük, hogy kell bele némi változtatás, tartalomban, képi világban, dramaturgiában. Az új zsűritagokat, Bereczki Zoltánt és Falusi Mariannt pedig nem görcsösen kerestük, hanem automatikusan adódtak. Ők már A nagy duett-ben is bizonyítottak. Nagyon lelkesen vállalták a felkérést.
Szerkezeti változás várható?
- A tehetségkutatónak van egy alapvető ritmusa, castingadások, középjáték, majd egyenes kiesés. Mi most a középdöntők dramaturgiáján változtatunk: csak egy szűk kör jut idáig.  De több lesz az összecsapás: dalpárbajokat kell vívniuk az énekeseknek a bennmaradásért.
Kasza Tibi is zsűritag lesz?
- Nagyon elégedettek voltunk zsűrizésével A nagy duett-ben, de mivel ilyen műsort a jövőben szeretnénk még készíteni, Tibit nem tennénk most be a Megasztár-ba.
Lesz még nő a zsűriben? Ki kapja majd a tapasztalt, elismert magyar zenész karakterét, amelyet Presser vitt a show-ban?
- Erről nem szeretnék most többet mondani. Az is lehet, hogy egy fiatal magyar zenész ül majd be, nem a kor számít.
Liptai és Till Attila párosa készpénznek vehető?
- Tilla biztos pontja a Megasztár-nak, a női műsorvezető azonban még nem eldöntött.
Mennyire cél fiatalítani?
- A Megasztár eleve fiatalos műsor, de minden réteg szívesen nézi.
Pénteken jó nézettséggel ment A nagy duett, és a költözés után a szombaton bukó Megasztár is remekelt pénteken. Összecsap az X-Faktor-ral a hatodik Megasztár-évad, vagy más napra kerül?
- A péntek is az esélyes napok közt van.
Liptai Claudiát nem próbálta marasztalni a Mokka?
- Azt meg kell érteni, hogy ha valaki sok éven át hajnalban kelt, és sikeresen vitt egy műsort hosszú ideig, akkor elfárad.
Rákóczi Feri, Majka sok Tv2-es műsorban szerepelt. Kapnak műsort ősszel?
- Ezek az úriemberek párosban nagyon jól működtek, abszolút számítunk rájuk. Nem is kell őszig várni, nyáron már ők vezetik majd A Szépségkirálynő című nagy "event" műsorunkat.
Kovács Áron sokáig vitte az Áll az alku-t, de eltűnt a Tv2-ről. Visszatér majd?
- Most nincs nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne számítanánk rá, mert tehetséges műsorvezető.  De fontos, hogy mi nem archoz keresünk műsort, hanem formátumokhoz keresünk arcokat.
Új sorozatok lesznek?
- Inkább 2012 elején lesznek premierjeink, mert az ősz a saját gyártású show-król szól majd. A pilotok pedig mindig kiválóak, de nem árt megnézni, hogy a második rész is olyan jó-e, mint az első, azaz nem baj, ha egy sorozat bemutatásával késünk fél évet.
A végére: ön hogyan úszta meg a kirúgásokat? A legtöbb vezetőt fél év alatt lecserélte Simon Zsolt vezérigazgató.
- Ez egy üzleti alapon működő társaság, ahol a programming terület is bizonyos vállalásokat tesz a piac ismeretében, a nézettségi vállalást pedig teljesítettük.